Kuba | Harta Gjeografike e Kubës

Kuba | Harta Gjeografike e Kubës

Republika e Kubës, përbëhet nga ishulli i Kubës (ishulli më i madh dhe i dytë më i populluar i Antileve të Mëdha), Isla de la Juventud dhe disa ishuj të vegjël ngjitur. Kuba është e vendosur në Karaibe veriore në bashkimin e Detit të Karaibeve, Gjirit të Meksikës dhe Oqeanit Atlantik. Kuba është në jug të Shteteve të Bashkuara Lindore dhe Bahamas, në perëndim të Turks dhe Caicos Islands dhe Haiti dhe në lindje të Meksikës. Ishujt Kajman dhe Xhamajka janë në jug. Lulja kombëtare është Coronarium Hedychium J. Koenig, më shpesh i njohur si "flor de mariposa" (Lule Butterfly) dhe zogu kombëtar është "Tocororo" ose Trogon kuban nga familja e Trogonidae.

Kuba është kombi më i populluar në Karaibe. Njerëzit, kultura dhe zakonet e saj nxirren nga disa burime, duke përfshirë popujt origjinale të Taíno dhe Ciboney, periudhën e kolonializmit spanjoll, futjen e skllevërve afrikanë dhe afërsinë e saj me Shtetet e Bashkuara. Emri "Kuba" vjen nga gjuha Taíno, kuptimi i së cilës është i paqartë, por mund të përkthehet ose "ku toka pjellore është e bollshme" ose "vend i madh". Ishulli ka një klimë tropikale që moderohet nga ujërat përreth; megjithatë, temperaturat e ngrohta të Detit të Karaibeve dhe fakti që ishulli i Kubës ulet përgjatë qasjes në Gjirin e Meksikës kombinohen për ta bërë Kubën të prirur ndaj uraganeve të shpeshta. Ishulli kryesor i Kubës, në gjatësi prej 766 miljesh (1.233 km), është më i madhi i 17-të në botë.

Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës

Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
Kuba | Harta Gjeografike e Kubës
www.klimanaturali.org

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit
Qarku Berat | Qarku i Beratit


Qarku Berat (Qarku i Beratit) është një nga 12 qarqet e Shqipërisë. Ai përbëhet nga rrethet Berat, Kuçovë dhe Skrapar; kryeqyteti i saj është Berati. Qytetet kryesore janë qyteti i Beratit, Kucove, Polican, Ura Vajgurore, Corovode dhe Bogove. Berati është një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESKO-s (i shënuar në vitin 2015 sipas kritereve iii dhe iv) duke mbuluar një sipërfaqe prej 58.9 hektarësh dhe një zonë tampon prej 136.2 hektarësh. Ajo shtrihet 123 km në jug të Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë.

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Trashëgimia historike, kulturore dhe arkitektonike e epokës bizantine dhe e Perandorisë Osmane është mjaft e përfaqësuar në shumë monumente të ruajtura mirë dhe të ruajtura në qytetin Berat të qarkut. Është e njohur gjerësisht si "Qyteti i një hapa me mijëra" dhe gjithashtu një "qytet muze".

Qarku Berat | Qarku i Beratit

Beratit
Berati (i njohur edhe në gjuhën shqipe si Berati, Bulcheriòpolis greke-Πουλχεριοπολις, Antipatë-Αντιπατρια, Veràtion-Βερατιον) është një qytet i vendosur në Shqipërinë jugore qendrore. Ajo ka një popullsi prej rreth 47,500 njerëz (2017 est). Është kryeqyteti i Qarkut të Beratit dhe Qarkut më të madh të Beratit. Qyteti i vjetër ishte gdhendur në Listën e Trashëgimisë Botërore në korrik 2008.

Kuçovës
Kuçovë (Kuçovë) është një qytet shqiptar, kryeqyteti i Qarkut Kuçovë, me shumë parqe dhe muze.

Kuçovës
Kuçovë është një qytet shqiptar, kryeqyteti i Qarkut Kuçovë, me shumë parqe dhe muze.

Kuçova ka qenë një qytet industrial që nga ndikimi italian në fillim të viteve '30. Në periudhën komuniste qyteti njihej si Qyteti i Stalinit dhe ishte një lagje e mbyllur ushtarake. Qyteti u zhvillua gjerësisht në vitet 1950 dhe është me interes për studentët e arkitekturës komuniste, megjithëse pas rënies së komunizmit ka pasur shumë ndërtime dhe modifikime të paautorizuara në ndërtesat origjinale. Është shtëpia e një prej bazave ushtarake aeronautike të Shqipërisë, edhe pse që nga viti 2005, forcat ajrore të vendit kanë pushuar të fluturojnë luftëtarët e moshuar Mig të siguruar nga Bashkimi Sovjetik dhe Kina dhe janë reduktuar vetëm në avionë me krahë rrotullues.

Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika

Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika

Dominika, zyrtarisht Commonwealth i Dominika, është një shtet ishull në Detin e Karaibeve. Në veri-veriperëndim shtrihet Guadeloupe, në juglindje Martinique. Madhësia e saj është 754 kilometra katrorë (291 mi sq) dhe pika më e lartë në vend është Morne Diablotins, e cila ka një lartësi prej 1,447 metra (4,747 ft). Komonuelthi i Dominikës ka një popullsi të llogaritur prej 72,500. Kryeqyteti është Roseau.

Dominika është quajtur "Ishulli Natyra e Karaibeve", për bukurinë e saj në dukje të paprishur natyrore. Ai është ishulli më i ri në Antilles Vogël, ende duke u formuar nga aktiviteti gjeotermale-vullkanike, siç dëshmohet nga liqeni dytë më i madh në botë valë. Karakteristika ishull harlisur rainforests malore, shtëpi e shumë bimë të rralla, shtazore, dhe llojeve të shpendëve. Ka fusha xeric në disa nga rajonet bregdetare perëndimore, por reshjeve të rënda mund të pritet në brendësi. Sisserou Parrot (e njohur edhe si Imperial Amazon), shpendi kombëtar i ishullit, është paraqitur në flamurin kombëtar. Ekonomia Dominika është shumë e varur në të dy turizmit dhe bujqësisë.

Christopher Columbus quajtur ishullin pas ditë të javës në të cilën ai e ndotur atë, një e diel (Dominika në latinisht), 3 nëntor, 1493. Në njëqind vitet e ardhshme pas ulje Kolombit ', Dominika mbetur të izoluar, dhe madje edhe më shumë Caribs vendosën atje pasi u dëbua nga ishujt përreth, si fuqitë europiane hyri në rajon. France ceduar zyrtarisht posedimin Dominica në Mbretërinë e Bashkuar në 1763. Mbretëria e Bashkuar pastaj të ngritur një qeveri dhe bëri ishull një koloni në 1805.

Emancipimi i skllevërve afrikanë kanë ndodhur në të gjithë Perandorinë Britanike në 1834 dhe, në vitin 1838, Dominika u bë i pari koloni britanike Caribbean që të ketë një legjislaturë kontrolluar nga një shumicë afrikane. Në vitin 1896, Mbretëria e Bashkuar e rimori kontrollin qeveritar i Dominika, duke e kthyer atë në një koloni e Kurorës. Gjysmë shekulli më vonë, nga 1958 në 1962, Dominika u bë provincë e West Federatës jetëshkurtër Indies. Në vitin 1978, Dominika u bë një komb i pavarur.

#Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika
#Dominika
Dominika - Hartat Gjeografike në Dominika
Dominika - Hartat Gjeografike në DominikaDominika - Hartat Gjeografike në Dominika

www.klimnaturali.org

Beliza - Hartat gjeografike në Belizes

Beliza - Hartat gjeografike në Belizes 🇧🇿

Belize 🇧🇿 është një vend në Amerikën Qendrore dhe është i vetmi vend në Amerikën Qendrore, ku anglishtja është gjuhë zyrtare. Belize ka një shoqëri të ndryshme, të përbërë nga shumë gjuhë dhe kultura. Territori Belizean dikur ishte pjesë e Mayan dhe perandorive spanjolle para se të bëhet një koloni britanike dhe për më tepër se një shekull deri në vitin 1973, territori koloniale ishte i njohur si Honduras britanike. Vendi u bë një komb i pavarur në vitin 1981. Belize është anëtar i Komunitetit të Karaibeve (CARICOM), të të Sistema de Integración Centroamericana (SICA) dhe Bashkësinë e Kombeve. Me 8,867 milje katrorë (22.960 km²) e territorit dhe 297,651 njerëz (Belize OSHC, llogaritjeve të vitit 2017. mesi i vitit), dendësia e popullsisë është më i ulëti në rajon Amerikës Qendrore dhe një nga më të ultat në botë. Norma e rritjes së vendit është 3.5% (2006 vlerësim). Ajo kufizohet në jug dhe perëndim nga Guatemala, në veri dhe veriperëndim nga Meksika, dhe në lindje me Detin e Karaibeve.

Beliza - Hartat gjeografike në Belizes
Beliza - Hartat gjeografike në Belizes
Beliza - Hartat gjeografike në BelizesBeliza - Hartat gjeografike në Belizes
Beliza - Hartat gjeografike në Belizes
Beliza - Hartat gjeografike në Belizes
www.klimanaturali.org

Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda

Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda 

Antigua dhe Barbuda është një shtet ishull ndodhet në Detin e Karaibeve lindore, në kufi të detit me Oqeanin Atlantik. Ka dy ishuj të mëdha - Antigua (IPA: / æntiːgə /) dhe Barbuda (/ bɑrbjuːdə /), të cilat janë fqinjë të afërt brenda mes të Ishujve Leeward, afërsisht 17 gradë në veri të ekuatorit.

Ishujt e Antigua dhe Barbuda janë pjesë e arkipelag Vogël Antilles. Në jug të Antigua dhe Barbuda qëndrojnë ishujt e Guadeloupe, Dominica, Martinique, Shën Lucia, Shën Vincenti dhe Grenadinet, Barbados, Grenada dhe Trinidad dhe Tobago. Montserrat shtrihet në jugperëndim; Saint Kitts dhe Nevis Saint Eustatius dhe janë në perëndim, dhe Shën Barthélemy, Saint Martin dhe Anguilla janë në veriperëndim.
 
Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda
Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda

Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda
Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda
Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda
Antigua dhe Barbuda - Hartat gjeografike e Antigua dhe Barbuda
www.klimanaturali.org